Marka Nedir – ne iş yarar
Marka tescili nedir – süreci (şekli-nispi-mutlakXX başvuru+kurumca incelenme+kurumca red veya kabul+yayım+3.kişi itirazı+itiraza savunma yapılabileceği+itirazın kabul red marka tescili nasıl işler
Marka tescilinin avantajları nedir
Bir işletmenin mallarının ve/veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından ve/veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dahil sözcükleri, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her türlü işarettir.
Tescilli Markanın Avantajları:
Marka tescili, markanın yasal olarak korunup ve başkaları tarafından kullanılmasının önüne geçer. Markanın koruması için hukuki bir zemin oluşturur. Marka haklarınızın herhangi bir şekilde ihlal edilmesi durumunda yasal olarak haklarınızı savunmanızı sağlar.
Başka kişiler, markanızı kullanmak istediklerinde size ücret ödemek zorunda kalabilirler. Çeşitli lisans anlaşmaları ile markanızdan kazanç sağlayabilir, markanızın izinsiz olarak kullanılması halinde uğramış olduğunuz zararı tazmin etmenizi sağlayabilir. Ticari itibarınızı artırır. Güvenilirlik ve kalite simgesi olarak kabul edilir.
Marka tescili, markanızı uluslararası düzeyde koruma altına almanıza olanak tanır. Bu, markanızı farklı ülkelerde genişletme ve pazarlama fırsatları sağlar.
Bu avantajlar, marka tescilinin işletmeler için neden önemli olduğunu göstermektedir. Marka tescili, uzun vadeli başarıyı hedefleyen kişi ve işletmeler için son derece hayati bir ödeme sahiptir. Güvenilirliğini, itibarını ve değerini artırır.
- İşlemler
- Marka Ön Araştırması
Markanın tescili için başvurmadan önce markanın tescil şartlarına sahip olup olmadığı incelenmelidir. Başvur.
- Marka Tescil Başvurusu
Markanın tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu’na marka tescil başvurusunda bulunulur. Başvur.
[.? Kutucuğu Açıklaması: Rüçhan hakkı muvafakatname ve ortak temsilci hususlarında iletişime geçiniz]
- Kurum Kararlarına İtiraz
Türk Patent ve Marka Kurumunun vermiş olduğu kararlara karşı kararın tebliğinden itibaren iki ay içerisinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Başvur.? (tebliğ edilen kurum kararı evrakı ve marka başvuru belgesi)
- Bülten Yayınına İtiraz
Marka bülteninde yayınlanan bir markaya, yayınlanmasından itibaren iki ay içerisinde itiraz edilebilir. Başvur.? (tebliğ edilen itiraz evrakı ve marka başvuru belgesi)
- İtiraza Karşı Savunma
Marka Bülteninde yayınlanmış bir markaya üçüncü kişiler tarafından itiraz edilmesi halinde itiraza karşı görüşleri içeren belge ve bilgilerin bir aylık süre içerisinde kuruma bildirilmesi gerekmektedir. Başvur. (tebliğ edilen itiraz evrakı ve marka başvuru belgesi)
- Marka Tescil Belgesi Düzenleme
Marka tesciline karar verildikten sonra ücreti ödenerek tescil belgesinin alınması gerekmektedir. Başvur.(marka başvuru belgesi)
- Uluslararası Marka Başvurusu
Bir markanın yurtdışında korunması için Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla uluslararası marka başvurusunda bulunabilir. İletişime Geç. randevualrobotu
- Marka Yenileme
Tescilli markanın koruma süresi on yıldır. On yıllık süre dolmadan önce 6 ay içerisinde korumanın yenilenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurmak gerekmektedir. Başvur.(marka tescil belgesi)
- Koruma Süresi Sona Eren Marka Yenileme
Tescilli markanın koruma süresi on yıldır. On yıllık süre dolduktan sonra 6 ay içinde korumanın yenilenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurmak gerekmektedir. Koruma süresinin sona ermesi sebebiyle yenileme ücretine ek ücret de ödenir. Başvur. (marka tescil belgesi)
- Adres Değişikliği
Bir marka sahibinin adres değişikliğinin sicile kaydedilmesi gerekmektedir. Başvur. (tüzel kişi ise ticaret sicil gazetesi şahıs ise adres bildirimi ve marka tescil belgesi)
- Nevi/unvan Değişikliği
Kullanılan markanın çalışma alanlarındaki değişiklikler için, kuruma başvuru yapmak gerekmektedir. Başvur. (faaliyet belgesi ve marka tescil belgesi)
Marka sahibi, tescilden sonra unvanında olan değişiklikleri sicile kaydettirmek zorundadır. Başvur. (ticaret sicil gazetesi ve marka tescil belgesi)
- Devir/kısmi Devir
Markanın tescil edildiği mal veya hizmetlerin tamamının veya bir kısmının başka bir şahıs ya da firmaya devredilmesidir. İletişime Geç. randevualrobotu
- Birleşme İşlemleri
Ortaklık kuran işletmeler, markalarını da birleştirebilir bu birleşmeler markaların tek başlarına sağlayacakları faydadan daha fazla olabilir. İletişime Geç. randevualrobotu
- Lisans İşlemleri
Tescilli bir marka; marka devirinden hariç lisans işlemine de tabi tutulabilir. Markanın kullanım hakkı inhisari ve inhisari olmayan lisans sözleşmelerine konu olabilir. İletişime Geç. randevualrobotu
- Markanın Kullanmama sebebiyle iptal edilmesi
Tescil edildikleri halde 5 yıl boyunca kullanılmayan markaları, kuruma yapılacak başvuru yoluyla iptal etme olanağı bulunmaktadır. İletişime Geç. randevualrobotu
- Marka geri çekme/İptal
Markan tescil başvurusu sahibi, marka tescil edilmeden önce yapmış olduğu başvuruyu kısmen veya tamamen geri çekme hakkına sahiptir. İletişime Geç. randevualrobotu
- Sorular
- Marka Tescil Edilebilirlik Kriterleri Nelerdir? Tescil için gerekli şartlar nelerdir?
Tescili istenen marka ayırt edici niteliğe sahip olmalı, ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin sunulduğu zamanı gösteren veya malların ya da hizmetlerin diğer özelliklerini belirten işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içermeyen işaretler, aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer olmayan işaretler, ticaret alanında herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek, sanat veya ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içermeyen işaretler.
- Marka Tescilinde Sınıf Kavramı Nedir?
Markanın kullanılacağı sektörler mallar ve hizmetler olarak Nis anlaşmasında belirlenen uluslararası sınıflandırma ile belirli kategorilere ayrılmışlardır. Marka değerine ve markanın tanınmışlığına göre değişiklik arz etse/olabilse de her marka tescil edildiği sınıflara göre değerlendirilmektedir. Markanın kullanılacağı faaliyet alanının hangi sınıfa ait olduğuna, turkpatentinki veya ücretsiz olarak markasınıfıbelirlemerobotu/butonu/sistemi? üzerinden ulaşılabilir.
- Marka Ön Araştırması Nasıl Yapılır?
Tescili istenen markanın başka bir kişi tarafından başvuru veya tescile konu edilip edilmediğine ilişkin ön araştırma turkpatentlinki üzerinden yapılmaktadır. Marka başvurusu öncesi yapılması gereken sektöre/sınıflandırmaya dayalı benzer marka araştırması, ücretsiz olarak markaönaraştırmarobotu/butonu/sistemi? veya markaönaraştırmatalepformu üzerinden tarafımızla iletişime geçilerek yapılabilmektedir.
- Marka Tescil Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Marka Tescil Başvurusu Nereye Yapılır?
Marka tescil başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılmaktadır. Başvurular e-devlet ile girişi sağlanabilen EPATS Elektronik Başvuru Sistemi üzerinden doğrudan yapılabilse de olası kayıpların önlenmesi için vekiller aracılığıyla başvurulmalıdır.
Marka tescil başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu marka vekilleri siciline kayıtlı vekil Creatty Danışmanlık olarak sunduğumuz markatescilbaşvururobotu dijital hizmeti ile yapılabildiği gibi markatescilbaşvuruformu/whatsapp hattı? ile tarafımızla iletişime geçerek de iletilebilir.
- Marka Tescil Başvuru Süreci Nasıl İlerler?
Marka tescil başvurusu Kurum’a? iletilmesi akabinde sınıflandırması dikkate alınarak incelemeye tâbi tutulur. Bu inceleme sonucu Kurum tarafından verilen kararlara karşı 2 ay içerisinde itiraz edilebilmektedir. Kurumkararlarınaitirazrobotu.
Bu inceleme sonucu tescile uygun bulunan marka, bir başka kişilerin incelemesine ve itirazına açılarak 2 ay boyunca yayımlanmaktadır. İtiraza savunma
Yayıma itiraz sürecinin de başarıyla? tamamlanması ile marka tescil ücretinin ödenerek marka tescil işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir.
Marka tescil başvuru sürecinin sonunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından marka tescil belgesi düzenlenmektedir.
- Marka Tescil Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Marka tescil başvurusu Kurum incelemesi ve yayım sürecini, eksiklik ve itiraz olup olmamasına göre değişmekle birlikte takribi 4-6 ay arasında tamamlamaktadır.
Marka başvuru sürecinin en hızlı biçimde tamamlanması amacıyla tescillenme kararı alınmış olan markanın, gerekli belgelerin ve ödeme dekontunun? Markatescilbaşvururobotu üzerinden iletilmesinden itibaren 24? saat içinde başvurularınız Kurum’a iletilmektedir.
Marka tescil taleplerinizi markatescilbaşvuruformu/whatsapp hattı? ile tarafımıza iletmeniz halinde 1-3 iş günü içerisinde Kurum’a başvurunuz tamamlanacaktır.
- Marka Tescili ile Kazanılan Marka Koruması Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Tescillenen markaya başvuru tarihinden itibaren 10 yıl boyunca Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında hukuki koruma sağlanmaktadır. Marka korumasının devamı için; başvuru tarihinden itibaren 10 yıllık sürenin sona ermesinden önceki 6 ay içerisinde yenileme ücreti ödenerek, sona ermesinden sonraki 6 ay içerisinde yenileme ücretine ek ücreti de ödenerek yenileme yapılmalıdır. Kanun’un sağladığı hukuki koruma sona erdikten 6 ay sonra ise yenileme yapılamayacak olup şartların varlığı halinde yeniden marka tescil başvurusu yapılabilecektir.
- Marka Lisans Sözleşmesi Nedir?
Markanın kullanım haklarının belli bir süre ile kısmen veya tamamen bir başkasına devredilebilmesini sağlayan sözleşmelerdir.
- Marka İzleme Nedir Ne işe Yarar?
Tescilli markanın yazılımlar sayesinde piyasada takip altına alınmasıdır, marka izleme, yalnızca markanın taklit edilmesinin önüne geçmez tescilli markanın benzerlerini tespit ederek markanın en üst düzeyde korunmasını sağlar
- Taklitte ne yapılmalı?
- Uluslararası Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Madrid Protokolü sayesinde tek bir başvuru ile anlaşmaya üye 131 ülkede marka tescili yapılabilmektedir.